Hoe verduurzaam ik mijn woning

Oud, nieuw, laag, hoog: geen enkele woning is hetzelfde. Niet ieder huis is geschikt voor bepaalde maatregelen, maar we hebben wél oplossingen voor elke woning. Van energieneutraal wonen zonder energierekening (nul-op-de-meter), tot en met het maken van labelstappen. We geven u graag tips om uw woning te verduurzamen.

Een gezond binnenklimaat met goede ventilatie:

De eerste stap naar een duurzame woning is vaak isoleren. Maar hoe luchtdichter u uw huis maakt, hoe meer een goede ventilatie nodig is om vocht en CO2 uit de woning af te voeren. Dit voorkomt ongedierte en gezondheidsklachten. Er zijn systemen die automatisch ventileren door gebruik te maken van sensoren, ook in verschillende ruimtes. Lees meer.


Besparen op uw gasverbruik of helemaal van het gas los met een warmtepomp:

Veel mensen maken de overstap naar het verwarmen van de woning met een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Dat bespaart gas, wat gunstig is voor de portemonnee en het milieu. Door de ISDE-subsidieregeling die op het moment geldt, is het zeker nu een interessante optie. Er zijn verschillende typen warmtepompen – lucht/water, water/water, hybride en all-electric - op de markt waarmee het gasverbruik kan worden verminderd - of zelfs naar nul kan worden gebracht. Gasloos dus. Lees meer over de verschillende soorten warmtepompen. Of doe de warmtepompcheck of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp. Lees meer.


Besparen op je waterverbruik in de keuken met een keukenboiler:

In de meeste huizen staat de cv-ketel op zolder. Wanneer er warm water nodig is in de keuken, kan het lang duren voordat het warme water de keuken bereikt. Dit verspilt water en energie. Daarnaast levert het slijtage voor de cv-ketel op. Maar ook als u een warmtepomp heeft, wilt u niet te veel water uit uw boiler te hoeven tappen en/of zorgen dat de warmtepomp niet onnodig tapwater hoeft te maken. Met een keukenboiler heeft u direct warm of zelfs kokend water tot uw beschikking. Lees meer.


Douche-warmteterugwinning (Douche-wtw)

Wanneer er voor nieuwbouw of renovatie van de badkamer wordt gekozen, kan het interessant zijn om meteen een douche-wtw te installeren. Deze wint warmte terug uit het afvoerwater en geeft die via een wisselaar af aan het toegevoerde koude water. Hierdoor komt het water al voorverwarmd bij de mengkraan en hoeft de cv-ketel minder bij te springen, of u hoeft minder warm water uit het voorraadvat van uw warmtepomp te tappen. Lees meer.