Inclusief werkgeverschap is sleutel tot duurzame arbeidsmarkt

Gepubliceerd op: 02 november 2023 - Laatst bijgewerkt op: 29 november 2023

Al zo’n 40 jaar werkt Itho Daalderop samen met Werkzaak Rivierenland, een organisatie die bruggen slaat tussen werkgevers en werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Momenteel bestaat 25 procent van de productiemedewerkers in onze productiefaciliteit in Tiel uit arbeidskrachten van Werkzaak. Zij bemannen daar onder andere de volledige CVE- en CVD-productielijn. Het belang dat wij hechten aan dit inclusief werkgeverschap blijkt onder andere uit de technologische oplossingen die we op dit moment ontwikkelen, testen en inzetten. Met deze oplossingen maken we het productiewerk toegankelijker voor een bredere groep medewerkers.

In Tiel produceert Itho Daalderop een breed assortiment aan producten voor een energiezuinig, comfortabel en gezond binnenklimaat. Willen we op een duurzame manier stappen blijven maken in de energietransitie, dan is opschaling van deze productie noodzakelijk. Een knelpunt hierbij is de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Gelukkig helpt de aandacht voor sociale duurzaamheid die wij als bedrijf hebben een handje bij het op peil houden van ons productiemedewerkersbestand.

Professionaliseren met technologische oplossingen

Technologieën zoals een montagetool, digitale werkinstructies en projectietechnologie bevorderen de inclusie van mensen met een arbeidsbeperking. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij de productiviteit van deze werknemers én de kwaliteit van het werk dat zij leveren. In een onlangs gepubliceerde aflevering van Werk Inzicht, de podcast van Werkzaak Rivierenland, vertelt productiemanager Richard van Gelder dat het kunnen inzetten van deze technologieën een belangrijk instrument op de werkvloer is: “Wil je als ondernemer verder professionaliseren en meegaan met de tijd, dan moet je in dergelijke zaken investeren. Anders verlies je de wedstrijd.”

“De montagetool die Itho Daalderop recentelijk in samenwerking met Werkzaak heeft ontwikkeld, is een mal voor het opbouwen van een elektrisch element voor elektrische boilers”, licht de productiemanager de technologische oplossingen verder toe. “Dit element wordt al tientallen jaren gemaakt door arbeidskrachten van Werkzaak. Nu de mensen die dat werk al lange tijd uitvoeren met pensioen gaan, geeft Werkzaak aan dat deze toch wel arbeidsintensieve opdracht niet geschikt is voor hun huidige doelgroep. Om de continuïteit in de productie te waarborgen en de manafhankelijkheid te verminderen, hebben wij een montagemal laten ontwikkelen. Dankzij dit hulpmiddel kunnen ook mensen met minder kracht in de vingers dit werk doen. Door onze arbeidsomstandigheden en werkplek zo in te richten dat die voor meer mensen geschikt zijn, kunnen we voor meer arbeidskrachten passend werk creëren”, legt Van Gelder uit.

Foutloos werken met projectietechnologie

Binnen de productieorganisatie hecht Van Gelder veel waarde aan foutloos werken. “Dat kunnen we beter faciliteren met de nieuwe technieken die nu beschikbaar zijn. Zo laten we mensen onderdelen verpakken met behulp van een digitale werkinstructie, waarbij we projectietechnologie inzetten. Een beamer projecteert op een werkblad het onderdeel dat de werknemer moet pakken, lampen duiden aan of het correct gaat en wat de volgende handeling is. Het inzetten van deze techniek zit nog in de testfase en wordt op dit moment gebruikt in de werkplaats van Werkzaak, maar we hopen deze richting volgend jaar in onze productiefaciliteit in te kunnen zetten. Het voordeel van deze werkinstructie, in combinatie met een controlemiddel zoals wegen, is dat alle medewerkers setjes kunnen maken die 100 procent compleet zijn. Niet één schroefje te veel of te weinig. Want, wie dit werk ook doet, er sluipt altijd wel eens een foutje in”, verklaart hij.

“De mens is en blijft een belangrijk facet in onze productie. Als onderneming hebben wij mensen nodig om het werk te doen, en wij vinden het als werkgever belangrijk dat wij mensen werk kunnen bieden. Dat zien wij ook als onze verantwoordelijkheid. Uiteindelijk zal de inzet van technologie niet alleen specifiek de werknemers van Werkzaak bedienen, we kunnen het veel breder trekken. Ook een uitzendkracht kan hiermee heel snel operationeel inzetbaar zijn”, besluit de productiemanager.

In 2022 ontving Itho Daalderop in de gemeente Tiel de All In Werkgeversprijs, een onderscheiding voor werkgevers die geloven in een inclusieve arbeidsmarkt. Een mooie erkenning voor het feit dat wij als bedrijf extra stappen zetten om iedereen een kans te geven volwaardig mee te draaien in de maatschappij.

Inclusief werkgeverschap

Samenvatting

Itho Daalderop ontwikkelt technologische oplossingen voor inclusief werkgeverschap en continuïteit.


Auteur

    Auteur: Zindziwe Janse
    Functie Marketeer
    Neem contact op:

Terug naar het overzicht

Op de hoogte blijven van het laatste Itho Daalderop nieuws?

Schrijf u nu in op de nieuwsbrief!

Inschrijven