Het belang van een voorraadvat bij een warmtepomp
Gepubliceerd op: 21 mei 2024 - Laatst bijgewerkt op: 15 augustus 2024
Een warmtepomp maakt op een veel lagere snelheid warm water dan een cv-ketel. Dit maakt het noodzakelijk om over de gewenste hoeveelheid verwarmd water te beschikken, voordat het getapt gaat worden. Hiervoor dient een voorraadvat.
Itho Daalderop heeft een uitgebreid assortiment voorraadvaten, bestaande uit verschillende types en met verschillende volumes. Deze voorraadvaten worden op de eigen productielocatie in Tiel geproduceerd, op de meest duurzame productielijn voor RVS-vaten ter wereld.
Extra comfort met direct warm water
Om bij een all-electric warmtepompsysteem de woning zonder gas van warm water te voorzien, is een voorraadvat dus een noodzaak. Maar ook wanneer de warmtepomp in hybrideopstelling samenwerkt met een cv-ketel, kunt u een voorraadvat toevoegen. Dit biedt extra comfort én u bent wat de installatie betreft direct klaar om in de toekomst de stap naar all-electric te maken.
"Hoewel de opwarmtijd bij een warmtepomp iets langer is dan bij een cv-ketel, biedt een voorraadvat het voordeel dat warm water direct beschikbaar is wanneer de bewoner het nodig heeft. De wachttijd bij een cv-ketel is afhankelijk van de opstarttijd van de ketel en de afstand van de ketel naar het tappunt. Daarnaast is de doorstroming van de cv-ketel beperkt, door een maximaal aantal liters per minuut. Bij een voorraadvat wordt de wachttijd alleen bepaald door de afstand van het vat naar het tappunt. Vaak is de volumestroom bij het vat ook hoger. Hierdoor is de wachttijd korter”, legt Category Manager Mark Bussman uit.
Betere benutting eigen zonnestroom
In de nabije toekomst wordt het mogelijk om in de zomer ook in hybrideopstelling uw warmtepomp en voorraadvat in te zetten om met een hoog rendement warm tapwater te maken. Wanneer u een voorraadvat in uw woning heeft laten installeren, kunt u dan in de zomer uw tapwater laten verwarmen door de warmtepomp en opslaan in het voorraadvat. Dit is extra interessant met het oog op de afschaffing van de salderingsregeling zonne-energie en de terugleverkosten die energieleveranciers in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen. In plaats van te moeten betalen voor stroom die u teruglevert, maakt u er dan warm water mee.
In de lente-, zomer- en herfstmaanden maakt de warmtepomp, dankzij de hogere buitenluchttemperatuur, heel efficiënt tapwater warm. Ook benut u uw warmtepomp beter dan wanneer u op gas uw warme water verwarmt. En u vermindert uw gasverbruik en CO2-uitstoot.
Uw warmtepomp combineren met een voorraadvat
De warmtepompen van Itho Daalderop werken niet allemaal volgens hetzelfde principe. De binnen opgestelde warmtepompen Vincent en de WPU worden aangesloten op de ‘direct verwarmde voorraadvaten’. Bij deze techniek maakt de warmtepomp het water warm en pompt het vervolgens het vat in. De buiten opgestelde warmtepompen Amber en HP-S hebben een indirecte manier van verwarmen. Via een warmtewisselaar in het vloerframe wordt warmte overgedragen aan het water in het voorraadvat.
Alle voorraadvaten van Itho Daalderop, zowel direct als indirect verwarmd, bieden belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele vaten waarin een spiraal aanwezig is om warmte van het systeemwater in het vat naar het tapwater over te dragen. Omdat de voorraadvaten van Itho Daalderop altijd volledig buiten het vat verwarmd worden, is er geen ruimte in het vat nodig voor een verwarmingsspiraal. Daardoor kan de volledige inhoud aan water nuttig worden getapt. De netto beschikbare inhoud van het vat is daarmee tot 20% groter dan van vaten met een gelijk volume waarin wel een spiraal aanwezig is. Dat wil zeggen dat de inhoud van een van Itho Daalderop met een volume van 240L dankzij de efficiëntere opwarming vergelijkbaar is met een conventioneel voorraadvat van 300L.
Daarnaast worden voorraadvaten van Itho Daalderop tot helemaal onderin verwarmd, waardoor de maximale hoeveelheid warm water in het vat kan worden opgeslagen. Bovendien wordt door het ontbreken van de spiraal de gelaagdheid in het voorraadvat niet verstoord. Ook het anti-legionella programma verloopt veel effectiever, doordat de hele inhoud van het voorraadvat naar de gewenste temperatuur wordt gebracht.
Tot slot zijn onze voorraadvaten uitstekend geïsoleerd en daardoor uiterst efficiënt. Ze zijn beschikbaar in verschillende volumes. Zo zijn de indirect verwarmde voorraadvaten beschikbaar in 150L, 200L, 240L en 270L.
Welk voorraadvat het best past bij een specifieke woonsituatie en warmtepomp, leggen wij uit in deel 2 van deze serie.
Dit artikel is onderdeel van de serie 'Voor elke woning een passend voorraadvat' Om ervoor te zorgen dat voor elke woning in de Benelux een geschikt voorraadvat met grootse prestaties te vinden is, produceert Itho Daalderop een breed assortiment aan voorraadvaten met verschillende volumes, oppervlaktematen en technische kenmerken. Maar waar dient een voorraadvat eigenlijk voor? Welk voorraadvat past bij welke woonsituatie en warmtepomp? Wat is er uniek aan de voorraadvaten van Itho Daalderop? En welke voorraadvaten hebben wij in ons brede assortiment? Deze serie aan artikelen behandelt al deze thema’s: 1. Het belang van een voorraadvat bij een warmtepomp 2. Selecteer het juiste voorraadvat voor de woonsituatie en warmtepomp 3. Het unieke karakter van de voorraadvaten van Itho Daalderop 4. Ontdek het assortiment voorraadvaten van Itho Daalderop Blijf op de hoogte Wilt u op de hoogte blijven van onze publicaties zoals deze serie? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Advies Hulp nodig bij het maken van de keuze voor het juiste voorraadvat voor uw project? Neem dan contact op met projectsupport: bel 088 427 5530 of stuur een e-mail naar ps@ithodaalderop.nl o.v.v. voorraadvaten. |
Samenvatting
Onze duurzame RVS voorraadvaten zijn must bij all-electric warmtepompsysteem én werken fantastisch in hybride opstelling.Relevante links
Auteur
-
Auteur: Zindziwe Janse
Functie Marketeer
Neem contact op: Rinske Verstijnen
Terug naar het overzicht