Verdwijnen TF-signaal heeft mogelijk gevolgen voor bezitters e-boilers
Gepubliceerd op: 12 april 2021 - Laatst bijgewerkt op: 20 november 2024
De netbeheerders in Nederland stoppen op 1 juli met het sturen van het Toon Frequente signaal (TF-signaal) op het Nederlandse elektriciteitsnet. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor klanten met elektrische boilers.
Het TF-signaal is een frequentie die over het elektriciteitsnet wordt gestuurd door middel van een zogenaamde toongenerator. Deze frequentie kan door aangesloten apparatuur worden ontvangen waardoor het mogelijk is om ze in en uit te schakelen. Voorbeelden hiervan zijn boilers en de openbare verlichting.
Het TF-signaal is een verouderde en kostbare techniek om ‘dubbeltarief’ - hoog-/laagtarief of piek-/daltarief - mogelijk te maken. Per 1 juli zetten de netbeheerders landelijk het TF-signaal uit. Er zijn namelijk nieuwere en betere manieren om te schakelen tussen verschillende tarieven, zoals de slimme meter.
Door het uitzetten van het TF-signaal schakelen traditionele en niet-slimme digitale meters na 1 juli niet meer tussen de twee tarieven, en telt vanaf dat moment het enkeltarief. Naast het schakelen van de meter wordt het TF-signaal soms ook gebruikt voor andere toepassingen zoals verwarmen van boilers tijdens de voordelige daluren. Hiervoor wordt meestal gemaakt van een zogenaamd nachtstroomrelais. Ook dit relais zal dan niet meer werken. Voor gebruikers die zo’n nachtstroomboiler hebben in combinatie met een traditionele meter, ontstaan er twee mogelijke situaties:
- De boiler zal niet meer opwarmen maar het relais is in de meterkast met de hand in te schakelen. De boiler zal vanaf dit moment weer gaan opwarmen en ingeschakeld blijven. Dus vanaf dit moment is er weer warm water. Maar de gebruiker betaalt vanaf nu het enkel tarief voor het opwarmen van zijn boiler.
- De boiler zal niet meer opwarmen maar is ook niet meer in te schakelen in de meterkast, omdat het relais dat de boiler schakelt niet handmatig is in te schakelen. De boiler zal dan niet meer opwarmen en de voeding van de boiler zal op een nieuwe groep geplaatst moeten worden in de zekeringkast, waardoor de boiler weer spanning zal krijgen.
Voor beide situaties geldt dat als de klant geen slimme meter krijgt, hij of zij het enkeltarief gaat betalen. Hiermee gaan de kosten voor warm water omhoog. Dit zal erg afhangen van de inhoud en het waterverbruik, maar gemiddeld zal dit voor een 80 liter zo’n € 70,- per jaar zijn.
Wanneer de gebruiker overgaat naar een slimme meter en deze weer de mogelijkheid krijgt om weer van het daltarief gebruik te maken, moet er nog wel een aanpassing gedaan worden in de meterkast. De boiler moet immers nog “aangestuurd” worden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Een eenvoudige toepassing is het plaatsen van een schakelklokje, maar een betere oplossing is om gebruik te maken van een zogenaamde P1-schakelaar. Deze wordt aangesloten op de slimme meter waardoor de schakelaar exact meeschakelt met het schakelen van de tarieven. Deze zogenaamde P1-switch is verkrijgbaar bij verschillende groothandels in Nederland.
Wanneer u in de situatie komt dat u een nieuwe boiler moet plaatsen, dan kunt u gebruikmaken van onze Smartboiler oplossingen. Hiermee gaat het comfort omhoog en het energieverbruik omlaag. Ook heeft de Smartboiler een ingebouwde klokfunctie die u kunt gebruiken voor nachtstoom-inschakeling.
Wilt u meer informatie over onze Smartboiler? Kijk dan hier.
Samenvatting
De netbeheerders in Nederland stoppen op 1 juli met het sturen van het Toon Frequente signaal (TF-signaal)Auteur
-
Auteur: Inge Pomp
Functie Grafisch Vormgever
Neem contact op: Rinske Verstijnen
Terug naar het overzicht