Slimme, toekomstbestendige oplossingen voor netbewust bouwen
Gepubliceerd op: 21 januari 2025 - Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2025
De groei van duurzame energie en elektrische toepassingen in Nederlandse nieuwbouwprojecten brengt steeds grotere uitdagingen met zich mee. Itho Daalderop zet volop in op slimme netbewuste oplossingen die helpen om het elektriciteitsnet te ontlasten en woningbouw te versnellen.
Efficiënter energiegebruik dankzij slimme technologie
Gemiddeld gebruikt een woningeigenaar slechts 30% van de opgewekte energie van PV-panelen zelf, de overige 70% wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Door de afschaffing van de salderingsregeling en de op dit moment al geldende terugleververgoedingen, is het zoveel mogelijk zelf gebruiken van de opgewekte elektra aantrekkelijk. Bijkomend voordeel is dat netcongestie wordt verminderd.
Itho Daalderop speelt hier slim op in met oplossingen zoals de Green Energy Smartboiler®. Deze innovatieve boiler gebruikt de opgewekte overtollige zonne-energie om water op te warmen. Hierdoor wordt minder energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wat helpt om overbelasting te voorkomen. De boiler fungeert hiermee als een thermische accu.
Daarnaast zijn warmtepompen en ventilatiesystemen uitstekend in staat om energievraag tijdens piekmomenten te vermijden of tijdens energieoverschot juist te benutten. Door vraag en aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen, ontstaat een gelijkmatiger stroomverbruik, wat de druk op het net vermindert.
Slechts 1 kW aansluitvermogen per woning door bodemenergie warmtepomp
Netcongestie kan op alle spanningsniveaus in het elektriciteitsnet voorkomen. Met betrekking op congestie op het laagspanningsnetwerk, gaat het in het kader van all-electric nieuwbouwwijken al gauw over de elektriciteitsvraag. Hierbij heerst onterecht het idee dat het aansluitvermogen van warmtepompen, als oplossing voor zowel het verwarmen en koelen van de woning als het verzorgen van warm tapwater, een negatieve impact op netcongestie heeft.
Monitoringsdata van duizenden bodemenergie warmtepompen wijst juist uit dat met de juiste keuzes in het ontwerp van de woning en de juiste warmtepompselectie per woning minder dan 1 kW aansluitvermogen voldoende is. De verklaring hiervoor is de volgende. Stel: een nieuwbouwwoning elektrisch verwarmen vereist een aansluitvermogen van ca. 6 kW. Door toepassing van een bodemenergie warmtepomp wordt een groot deel van het benodigde vermogen opgewekt uit beschikbare energie in de bodem en dus niet uit het elektriciteitsnet. Dankzij de stabiele brontemperatuur van 10-12 °C kan zelfs bij -10 °C buitentemperatuur dit vermogen worden geleverd. Terwijl een lucht/water-warmtepomp dan factor 2,5 hiervan aan elektrische energie uit het net vraagt. Dankzij het extreem hoge rendement zelfs bij –10 °C, is bij een bodemenergie warmtepomp dus veel minder elektrische energie uit het net nodig. Deze warmtepomp kan dankzij de hoge brontemperatuur ook prima zonder elektrisch element de legionella ontsmetting doen (tapwater eenmalig per week naar 60 °C opwarmen). Omdat niet iedere warmtepomp op hetzelfde moment de maximale hoeveelheid stroom verbruikt, is een aansluitwaarde van minder dan 1 kW nodig. Ter vergelijking; voor een laadpaal dient 11kW en voor elektrisch koken dient 7 kW gereserveerd te worden oftewel een factor 7 en 11 ten opzichte van de bodemenergie warmtepomp.
Overigens laat de monitoringsdata vergelijkbare getallen zien als bodemenergie warmtepompen (zoals de WPU) in de projectmatige renovatie, dus in bestaande bouw, worden toegepast. Ook hier kan de bodemenergie warmtepomp als bron een individuele lus per woning hebben, maar ook aangesloten worden op een mini warmtenet (twee à drie woningen op één gezamenlijke, extra diepe, bodemlus), of op een ander zeer laag temperatuur warmtenet (ZLT).
Denken in mogelijkheden
Hoewel netcongestie voor uitdagingen zorgt, opent het ook de deur naar innovatieve oplossingen en slimme technologieën. Door efficiënt energiegebruik te combineren met slimme systemen en innovatieve woonconcepten, ontstaat ruimte voor duurzame, netbewuste én toekomstgerichte woningbouw.
De vraag is dus niet óf er gebouwd kan worden, maar hóe we binnen de geldende randvoorwaarden met nieuwe technieken en slimme oplossingen de woningbouw kunnen versnellen.
Samenvatting
Itho Daalderop zet volop in op slimme netbewuste oplossingen.Auteur
-
Auteur: Henriëtte Davids
Functie Corporate Brand Manager
Neem contact op: Henriëtte Davids
Terug naar het overzicht