Schouten Techniek integreert monitoring Itho Daalderop
Gepubliceerd op: 06 december 2022 - Laatst bijgewerkt op: 29 november 2023
Monitoring van het binnenklimaat via een API
Na enkele maanden ontwikkelen en testen is de Application Programming Interface (API) gereed, die ervoor zorgt dat data uit de warmtepompen van Itho Daalderop in het monitoringssysteem van Schouten Techniek wordt opgenomen.
Over Schouten Techniek
Schouten Techniek is een allround technisch installatiebureau met inmiddels 270 mensen in dienst. De dienstverlening bestaat zowel uit installaties voor de nieuwbouw als voor renovatie. Het zwaartepunt ligt bij de nieuwbouw, maar projecten zijn ook vaak een combinatie. Zo kunnen nieuwbouw prefabmodules in een bestaand casco geïnstalleerd worden. Ook kan een stuk nieuwbouw worden aangebouwd aan een bestaand gebouw. “Juist dat complexe maatwerk maakt ons werk uitdagend”, aldus Mike Groot, hoofd van het Smart Building Solutions team.
Het belang van monitoring is diep in het bedrijf verankerd. Mike Groot legt uit hoe dit komt. “Wij zijn al ruim 30 jaar actief met het op afstand meekijken en aanpassen van klimaatinstallaties binnen utiliteitsgebouwen. Allereerst omdat we onze serviceprocessen zo efficiënt mogelijk willen inrichten. Doordat we op afstand al kunnen zien wat er aan de hand is, is het sturen van een servicemonteur vaak niet nodig. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de vloerverwarming moet worden bijgevuld – wat een taak van de bewoner zelf is. Daarnaast biedt het meekijken op afstand mogelijkheden om servicebezoeken te optimaliseren. Servicemonteurs kunnen direct met de juiste onderdelen op pad om een probleem te verhelpen. Niet alleen verlopen onze processen hierdoor veel efficiënter, ook voor de klant is efficiënter beheer heel interessant. Minder servicebezoeken en snellere oplossingen betekenen namelijk ook minder overlast voor de betrokkenen. Naast de rationele argumenten, vinden we het als techneuten ook voor onszelf gewoon razend interessant om installaties optimaal te laten presteren.”
Wat ook meespeelt in de toenemende belangstelling voor monitoring van het klimaatsysteem, is de manier waarop Schouten Techniek werkt. “Wij zijn veel meer verschoven van puur de installateur die het klimaatsysteem aanlegt, naar een partij die zorgdraagt voor een aangenaam en efficiënt binnenklimaat", aldus Mike Groot. “Dat betekent dat de klant beschikt over een binnenklimaat dat voldoet aan alle gestelde eisen en dat wij de investeringen doen die helpen om de dienstverlening beter uit te kunnen voeren. Niet onderhouden, maar instandhouden is iets wat een groot deel van ons businessmodel kenmerkt. En dat gaat veel verder dan het oplossen van storingen. Het meten van prestaties en het voorkomen van uitval is in dat geval van grote meerwaarde. Daar heeft monitoren een zeer belangrijke plaats in.”
“Doordat wij ons eigen systeem hebben ontwikkeld, zijn we compleet onafhankelijk van softwareleveranciers. We hebben eigen programmeurs in dienst waardoor we het hele spectrum van installaties maken, monitoren en instandhouden kunnen aanbieden.”
Een belangrijke ontwikkeling is dat de klimaatsystemen steeds complexer worden. Beheer op afstand speelt hierop in en zorgt ervoor dat de servicemonteur een team van experts achter zich heeft staan, die over zijn schouder meekijkt en kan helpen bij het lokaliseren en het oplossen van een storing. De servicemonteur is de deskundige ter plaatse, die dan heel gemakkelijk de expertise van een specialist, op bijvoorbeeld het gebied van regeltechniek, kan inroepen en vanuit ons systeem kan meekijken.
‘Niet elke klant past bij ons’
Schouten Techniek zet vol in op het meten en optimaliseren van installaties, benadrukt Mike Groot. “Dat doen we uitsluitend voor klanten die de meerwaarde daarvan begrijpen. Dat betekent dat we zorgvuldig kijken of een klant bij ons past. Zo niet, dan
geven we in die gevallen aan dat hij/zij beter bij een ander bedrijf terechtkan.”
SkySpark
Mike Groot: “We konden altijd al meekijken in het technische functioneren van de installaties via ons gebouwbeheersysteem. Door het nieuwe platform SkySpark gaan we nu een stap verder. Via dit systeem koppelen we een groot aantal verschillende bronnen, waaronder de WPU warmtepompen van Itho Daalderop, aan dit platform. Dit wordt vervolgens gepresenteerd in een webomgeving waarmee de helpdesk vertrouwd is en de prestaties in één oogopslag kan zien. Dat de data van meerdere fabrikanten en systemen afkomstig is, maakt dan niet meer uit omdat deze geüniformeerd wordt getoond. Voorheen moest elke medewerker in veel verschillende systemen de weg weten en nu nog maar in één. In SkySpark worden ‘sparks’ getoond. Dit zijn feitelijke afwijkingen waar onze technische mensen graag de oorzaak van achterhalen om het probleem te kunnen oplossen. Op basis hiervan kunnen zij heel gericht bepalen wat er moet gebeuren.”
WPU Itho Daalderop
Schouten Techniek zet veelvuldig de WPU bodemenergie warmtepompen van Itho Daalderop in. Deze warmtepompen zijn standaard uitgerust met een IoT-chip, waardoor deze onafhankelijk van het wifi-netwerk van de bewoner zelfstandig communiceren met de cloud. Deze data betreft technische gegevens uit de WPU, zoals ingestelde temperatuur, binnen- en buitentemperatuur, tapwatergegevens, energieverbruik, pompdruk, enzovoorts. Deze data wordt al beschikbaar gesteld aan woningcorporaties, gebouweigenaren en installateurs via de Itho Daalderop Monitoringsportal. Nu is daar de API aan toegevoegd, waardoor klanten de informatie binnen kunnen halen en kunnen presenteren in hun eigen monitoringsomgeving. Nick Winkelman, Category Manager Digital bij Itho Daalderop: “We zetten de laatste jaren vol in op het ontsluiten van data ten behoeve van onze klanten. Zo hebben we bijvoorbeeld de Service-app ontwikkeld, waarbij installateurs via het scannen van een QR-code direct alle informatie van een product kunnen inzien. Denk bijvoorbeeld aan exploded views, handleidingen en documentatie. Daarnaast kunnen zij direct verbinding maken met producten om data uit te lezen over de huidige werking van bijvoorbeeld een ventilatie-unit. Ook zijn de warmtepompen via deze app eenvoudig in bedrijf te stellen. Met de komst van de API kan data van de warmtepompen via een cloudverbinding rechtstreeks in de klantomgeving gepresenteerd worden. Hiermee zetten we een volgende stap om onze klanten nog beter van dienst te zijn.”
Toekomst
Functioneert het systeem ook zelflerend? Mike Groot: “Ja, dat is de volgende stap. SkySpark is al met die ambitie ontwikkeld. De gedachte dat we hiermee de instandhouding kunnen verbeteren, is een zeer interessante. Hierbij bepalen algoritmes op basis van nog veel meer variabelen welke systemen wanneer geserviced moeten worden, krijgen we nog meer kennis over de optimale prestaties van de klimaatinstallaties en zal het instandhouden van de installaties nog verder geoptimaliseerd kunnen worden.”
Samenvatting
Na enkele maanden ontwikkelen en testen is de Application Programming Interface (API) gereed.Terug naar het overzicht