Bachstraat

Locatie: Axel

Aantal wooneenheden: 1600

Ambitieniveau: Labelstappen
Bouwjaar woning: 1970-1979
Type product: Lucht/water warmtepomp
Type project: Projectmatige renovatie
Type woning: Laagbouw

Aanleiding
Met een meerjarenplan gaat woningcorporatie Woongoed uit Terneuzen de komende vijf jaar zo’n 1.600 woningen verduurzamen. Daarbij wordt gestart met de woningen aan de Bachstraat in Axel welke uitgerust worden met de hybride lucht-water-warmtepomp HP-M 25 i en een CVE-box van Itho Daalderop. Deze verduurzamingsstap levert een behoorlijke CO2 reductie, waarmee de woningcorporatie een substantiële bijdrage levert aan de energietransitie.

Ambitieniveau
In vijf jaar tijd worden er zo’n driehonderd jaren ’60, ‘70 en ‘80 eengezinswoningen per jaar uit de portefeuille verduurzaamd. Negentig procent van de woningen uit de woningvoorraad bestaat uit grondgebonden woningen. De woningen zijn de afgelopen jaren al verbeterd op isolatievlak waarmee reeds label B bereikt is. Door toepassing van de warmtepomp zal het energielabel verhoogd worden naar A. De woningcorporatie heeft bewust gekozen voor een tussenstap met label A als uitgangspunt voor de woningen die langere tijd in exploitatie zijn.

Werkwijze
De hybride lucht-waterwarmtepomp van Itho Daalderop wordt ingezet als ondersteuning voor de bestaande cv-ketels. CVE-boxen en opgewekte energie van zonnepanelen zorgen ervoor dat er via de meter afgerekend kan worden. Met isolatie en HR++-glas wordt de warmtevraag zoveel mogelijk beperkt.

Gekozen oplossing
De kosten-batenanalyse, het rendement en gemakkelijke, eenduidige oplossing bij de installatie van de HP-M 25 i waren voor Woongoed aanleiding om een pilot met deze warmtepomp te starten. De HP-M 25 i is namelijk prima toepasbaar in bestaande (renovatie)woningen, omdat deze werkt met elk merk/type cv-ketel en bestaande radiatoren. Daarnaast bestaat de warmtepomp enkel uit een binnendeel waardoor een buitendeel niet in de tuin of tegen een gevel geplaatst hoeft te worden.

Verloop project
De evaluatie wordt over een jaar uitgevoerd, waardoor de bewonerservaringen nog even afgewacht moeten worden.

Projectpartner
Het project van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen wordt mede uitgevoerd door de Zeeuwse Verwarmings Unie (ZVU).

Bachstraat
IthoDaalderop-Axel-11_600x400px
IthoDaalderop-Axel-8_600x400px
IthoDaalderop-Axel-9_600x400
IthoDaalderop-Axel-7_600x400px