Antares

Locatie: Blerick

Aantal wooneenheden: 124

Ambitieniveau: Labelstappen
Bouwjaar woning: 1960-1969
Type product: Lucht/water warmtepomp
Type project: Projectmatige renovatie
Type woning: Laagbouw

Renovatie 124 eengezinswoningen Antares in Blerick

Antares verduurzaamt met hybride warmtepompen van Itho Daalderop

Woningcorporatie Antares uit Venlo maakt bij de renovatie van 124 eengezinswoningen gebruik van hybride warmtepompen van Itho Daalderop. De jaren 60-woningen maken met de renovatie een stap van energielabel E naar A+.

Er wordt aanvullend gebruik gemaakt van een hybride warmtepompinstallatie omdat de meeste woningen enkele jaren geleden de beschikking hebben gekregen over een nieuwe HR cv-combiketel. De warmtepomp verwarmt zelfstandig de woning in het voor- en najaar. In de strenge wintermaanden springt de cv-ketel bij. Zo besparen huurders direct op hun aardgasverbruik en wordt de energierekening verlaagd.

Monobloc HP-M 25 i lucht/water warmtepomp

De warmtepomp waar gebruik van gemaakt wordt, is de monobloc HP-M 25 i lucht/water warmtepomp. Naast buitenlucht gebruikt deze warmtepomp de afgevoerde ventilatielucht als extra energiebron. Doordat de ventilatie retourlucht wordt toegevoegd aan de inkomende luchtstroom van buiten, hoeft er niet harder te worden geventileerd om aan de warmtevraag te voldoen. Dit voorkomt tochtklachten. De CO2-uitstoot wordt gereduceerd en omdat de hybride warmtepomp niet beschikt over een separate buitenunit, is er geen sprake van geluidsoverlast. Bijkomend voordeel is dat er minder installatiewerk is vereist. De warmtepomp kan gecombineerd worden met een speciale dakdoorvoer, waardoor de luchttoevoer en -afvoer esthetisch weggewerkt wordt in het dakvlak. De HP-M 25 i is eenvoudig toe te passen in bestaande woningen, in combinatie met elk merk/type cv-ketel.

De woningen krijgen verder acht zonnepanelen, de gevels worden geïsoleerd en er komen nieuwe, geïsoleerde daken op met een Rc-waarde van 6. De renovatiewerkzaamheden zijn in juni dit jaar gestart. De oplevering van de gerenoveerde woningen staat gepland voor begin 2021.

Duurzame woningvoorraad

Bij de corporatie, die over zo’n 6.000 woningen beschikt, speelt het werken aan een duurzame woningvoorraad een belangrijk rol. Senior projectleider Diana van Steenkiste. ,,Wij voeren in rap tempo renovatie- en verbeterprojecten uit. Jaarlijks verduurzamen we 250 woningen. Bijvoorbeeld in Blerick, gemeente Venlo, waar 124 eengezinswoningen in de wijk Vastenavondkamp worden verbeterd van gemiddeld label E naar label A+.”

Meer informatie over de verduurzaming bij Antares is te vinden op https://www.thuisbijantares.nl/projecten/energetische-verbeterprojecten. Meer info over de monobloc HP-M 25 i lucht/water warmtepomp vindt u op www.ithodaalderop.nl/geengedoe.