Climate for life vindt in NIBE nieuwe partner voor verdere groei

Gepubliceerd op: 12 juni 2023 - Laatst bijgewerkt op: 29 november 2023

Parcom, Smile Invest en NIBE Industrier AB (‘’NIBE’’) hebben overeenstemming bereikt over de overname door NIBE van 100% van de aandelen in Climate for life (“CFL”) van de huidige aandeelhouders Parcom en Smile Invest.

Climate for life, met dochterondernemingen als Itho Daalderop en Klimaatgarant, is een succesvolle ontwikkelaar, producent en verkoper van energiezuinige oplossingen op het gebied van verwarming & koeling, warm water, ventilatie en regeltechniek (HVAC). Climate for life heeft een leidende positie in de Nederlandse nieuwbouw- en renovatiemarkt en is, gedreven door haar ambitie voor energieneutraal wonen, een toonaangevende speler met indrukwekkende kennis en een sterk productaanbod in warmtepompen en ventilatie.

“CFL en NIBE zijn beide bekende namen op het gebied van klimaatoplossingen met een sterk erfgoed, vergelijkbare bedrijfswaarden en cultuur, evenals een langdurige betrokkenheid bij de branche. De twee bedrijven hebben een overkoepelende geografische voetafdruk en zullen samen een van de grootste en toonaangevende leveranciers van klimaatoplossingen in Europa zijn. Hierdoor kunnen de gecombineerde bedrijven een groter klantenbestand beter bedienen met innovatieve, duurzame en betaalbare kwaliteitsproducten.” zegt Gerteric Lindquist, CEO van NIBE Industrier.

“Bovendien zijn de twee bedrijven complementair qua productaanbod. NIBE is ervan overtuigd dat het hoogwaardige assortiment van CFL een zeer groot potentieel heeft in bepaalde marktsegmenten waar NIBE momenteel ondervertegenwoordigd is.”

Bas Korte, CEO van Climate for life: “Sinds 2000 richten wij ons op het verduurzamen van woningen met innovatieve klimaatoplossingen. We zijn uitgegroeid tot een sterke leverancier van warmtepompen, ventilatie en warm water. De groei die we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd, is mede te danken aan het forse investeringsplan dat we samen met onze partner Parcom succesvol hebben uitgevoerd. Vandaag zijn we klaar voor een nieuwe groeispurt op lange termijn. We waren ervan overtuigd dat dit het juiste moment was om de krachten te bundelen met een strategische partner. In NIBE hebben we de partner gevonden die qua duurzaam DNA, bedrijfscultuur en langetermijnstrategie perfect bij ons past om onze ambities zowel in de Benelux als daarbuiten te helpen realiseren.”

Willem-Jan Merckel, Partner bij Parcom: “Tijdens ons partnerschap zette CFL zijn sterke groeitraject voort. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de uitbreiding van haar productiefaciliteit in Tiel en de focus op en investeringen in R&D hebben onder meer geleid tot de introductie van een nieuwe (hybride en volledig elektrische) warmtepomp gericht op de renovatiemarkt. We zijn ervan overtuigd dat NIBE de juiste partner is voor CFL om haar groeipad te versnellen en we hebben er alle vertrouwen in dat CFL een leidende rol zal blijven spelen bij het verduurzamen van de woningmarkt.”

Bas Korte en David Eddes blijven in hun functie voor een soepele overgangsperiode tegen het einde van 2023 en blijven CFL (als leden van de Raad van Commissarissen) ondersteunen. Het is de bedoeling dat per 1 januari 2024 Kerst Algera (nu Directeur Operations) het roer overneemt als CEO en Ingmar den Blanken als CFO (nu Group Controller).

De transactie blijft onderworpen aan de gebruikelijke goedkeuring van de betrokken mededingingsautoriteiten en  het advies van de Ondernemingsraad.

Het bedrijf zal deel uitmaken van de business area NIBE Climate Solutions en consolidatie met NIBE zal naar verwachting plaatsvinden vanaf 1 september 2023. Totdat dergelijke goedkeuringen en afronding van de transactie zijn verkregen, zullen de twee bedrijven onafhankelijk blijven opereren.

Over Climate for life

'Climate for life' is een visie waar de Climate for life Group zich al jaren met hart en ziel voor inzet. Met als doel dat iedereen comfortabel, gezond en energiezuinig kan wonen. Deze visie wordt gerealiseerd door het ontwikkelen, produceren en verkopen van energiezuinige oplossingen op het gebied van verwarming en koeling, warm water, ventilatie en regeltechniek. Climate for life richt zich niet alleen op producten, maar op geïntegreerde systeemoplossingen. Innovaties die volledig energieneutraal wonen mogelijk maken. Climate for life Group is gevestigd in Tiel (hoofdkantoor), Schiedam en Zellik (nabij Brussel) en realiseerde in 2022 een omzet van 221 miljoen euro. Voor meer informatie: www.climateforlife.nl.

NIBE Group – een internationale groep met bedrijven en wereldwijd aanwezig

NIBE Group is een wereldwijde organisatie die bijdraagt aan een lagere carbon footprint en een beter gebruik van energie. In drie bedrijfsgebieden – Climate Solutions, Element en Stoves – ontwikkelt, produceert en verkoopt de organisatie een breed scala aan milieuvriendelijke, energie-efficiënte oplossingen voor binnenklimaatcomfort in alle soorten gebouwen, plus componenten en oplossingen voor intelligente verwarming en regeling in de industrie en infrastructuur.

Sinds de oprichting 70 jaar geleden in de stad Markaryd in de provincie Småland, is NIBE uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met gemiddeld 21.300  werknemers en een wereldwijde aanwezigheid. Vanaf het allereerste begin werd het bedrijf gedreven door een sterke cultuur van ondernemerschap en een passie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De succesfactoren zijn lange termijn investeringen in duurzame productontwikkeling en strategische overnames. Gecombineerd hebben deze factoren geleid tot een sterke, gerichte groei, die in 2022 een omzet van iets meer dan SEK 40 miljard  genereerde.

NIBE is sinds 1997 onder de naam NIBE Industrier AB genoteerd aan de Nasdaq Nordic Large Cap, met een secundaire notering aan de SIX Swiss Exchange sinds 2011. Meer informatie: www.nibe.com

Samenvatting

NIBE Industrier AB zal 100% van de aandelen Climate for life overnemen van de huidige aandeelhouders Parcom en Smile Invest.

Relevante links


Auteur

    Auteur: Henriëtte Davids
    Functie Corporate Brand Manager
    Neem contact op:

Terug naar het overzicht

Bedrijfsinformatie

Alles in huis voor de klimaateisen van morgen.

Met onze duurzame en innovatieve verwarmings-, tapwater-, ventilatie- en regeltechniekoplossingen hebben wij alles in huis voor een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat. Thema’s als energietransitie, nul-op-de-meter en gasloos wonen zijn actueler dan ooit. Wij maken energieneutraal wonen - volgens de klimaateisen van morgen - vandaag al mogelijk. De ogenschijnlijke tegenstrijdigheid tussen een comfortabel, gezond en betaalbaar binnenklimaat én een lager - of zelfs geen – energieverbruik fascineert ons. De combinatie is onze uitdaging. Dit alles komt samen in onze slogan: Climate for life.