3 Redenen om te ventileren

Gepubliceerd op: 06 januari 2021 - Laatst bijgewerkt op: 29 november 2023

Waar voorheen een huis ‘natuurlijk’ geventileerd werd door kiertjes en gaten, zijn de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat er geen luchtstroompje meer doorheen komt. Dat betekent dat goede ventilatie veel belangrijker is geworden. Er zijn technische oplossingen in overvloed, maar eerst moeten we beseffen dat ventileren meer is dan een ‘raampje openzetten’ In deze blog geven we je drie redenen waarom het essentieel is om je huis goed te ventileren.

Reden 1: gezondheid

Een gemiddeld gezin produceert per dag ongeveer een emmer water,  door bijvoorbeeld ademen, douchen, koken en was drogen. Dat water moet allemaal verdampt worden. Als het huis deze luchtjes niet kan afvoeren en er ook geen frisse lucht binnenkomt, dan zullen deze dampen condenseren tegen muren, plafonds en meubilair. Dat zorgt in het ergste geval voor vochtproblemen en schimmelvorming.  Maar er is meer: fijnstof, gassen uit meubels en vloerbedekking. Dat is allemaal lucht die hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en slaapproblemen veroorzaakt. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen. Astma, allergieën en andere aandoeningen zijn de laatste jaren dan ook flink toegenomen.

Reden 2: comfort

Een huis is comfortabel als verschillende factoren aanwezig zijn: verwarming en koeling voor een aangename temperatuur, voldoende daglicht én een goede luchtkwaliteit. Een vochtig huis is minder goed te verwarmen. Ook moet in de badkamer anders geventileerd worden dan bijvoorbeeld in de slaapkamer. Een vochtsensor in de badkamer en een CO2-sensor in de woon- of slaapkamer zorgt voor meer gemak en comfort. Zo wordt er geventileerd naar behoefte. Comfort is een samenspel; de lucht is zowel letterlijk als figuurlijk het vehikel van comfort.

Reden 3: energiebesparing

Mensen denken vaak dat ventileren  energie kost: warmte verlaat de woning en verse lucht komt naar binnen. Deze verse lucht moet op kamertemperatuur worden gebracht, tenminste in de winter. Maar het is een fabel dat ventileren tot hogere stookkosten leidt. Een goede ventilatie zorgt voor een droge lucht in huis, wat juist minder energie kost dan het opwarmen van vochtige lucht. Als je slim ventileert, blijft het energieverlies zo klein mogelijk. Dat kan door mechanische ventilatie te installeren. Door te ventileren waar het nodig is, bespaart u jaarlijks veel energie. In het geval van gebalanceerde ventilatie is het energetische voordeel nog groter: de afgevoerde warmte wordt hergebruikt om instromende lucht te verwarmen. Het ventilatiesysteem zorgt dan voor een stabiel verwarmde ruimte. Win-win: comfort én energiebesparing.

Meer dan een raampje openzetten

‘We zetten wel een raampje open’, wordt door veel mensen gezien als ‘goede ventilatie’. Omdat een klein beetje koude buitenlucht gauw geassocieerd wordt met frisse lucht. Nog zo’n fabeltje. Luchtkwaliteit moet 24 uur per dag gewaarborgd zijn en dus niet afhankelijk zijn van af en toe een raampje open zetten. Met een ventilatiesysteem dat naar behoren ventileert en stuurt op échte luchtkwaliteit, heeft u bovendien niet de behoefte om een raam

Samenvatting

Waar voorheen een huis ‘natuurlijk’ geventileerd werd door kiertjes en gaten, is dat tegenwoordig wel anders.

Auteur

    Auteur: Erik van der Meer
    Functie Marketeer
    Neem contact op:

Terug naar het overzicht

Op de hoogte blijven van het laatste Itho Daalderop nieuws?

Schrijf u nu in op de nieuwsbrief!

Inschrijven