Waarom is een warmtepomp interessant?
Inmiddels is klimaatverandering een groot thema dat ons allen bezighoudt. Het beperken van de CO2 uitstoot is een belangrijk middel om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Woningen verwarmen via een elektrische warmtepomp in plaats van met fossiel aardgas draagt dus bij aan een beter klimaat. Maar dat is niet alles; warmtepompen maken gebruik van gratis energie in de bodem of lucht. Dat betekent dat 1 kWh die de warmtepomp aan energie verbruikt tot wel 6 kWh aan warmte kan geven, terwijl de cv-ketel van 1 kWh aan energie slechts 0,9 kWh aan warmte oplevert. Daarnaast zullen de prijzen van fossiele brandstoffen de komende jaren door extra belastingen stijgen en de prijs van elektriciteit zal door zonnepanelen en windmolens verder dalen. Dat betekent dat de warmtepomp de komende jaren steeds goedkoper uw woning verwarmt, in tegenstelling tot cv-ketels die zorgen voor een stijgende energierekening.
Een warmtepomp is goed voor het milieu
Om de temperatuurstijging van de aarde te beperken is het belangrijk dat we onze CO2 uitstoot verlagen. Met een warmtepomp is dat uitstekend mogelijk omdat deze via elektriciteit de woning verwarmt. Deze elektriciteit wordt steeds duurzamer (o.a. wind en zon) opgewekt. Ook wanneer u de warmtepomp hybride opstelt (dus met de bestaande cv-ketel) zorgt u ervoor dat uw gasverbruik tot wel 70% afneemt. En dat betekent fors minder CO2 uitstoot en dus goed voor het milieu.
Een warmtepomp is comfortabeler
Een gasketel verwarmt een huis doorgaans kortstondig op een hoge temperatuur, terwijl een warmtepomp juist langdurig op een lage temperatuur de woning verwarmt. Hierdoor is de warmte bij gebruik van een warmtepomp constanter dan bij een cv-ketel. Omdat wij als mensen vaak een temperatuurdaling van een tiende van een graad al als oncomfortabel ervaren, wordt het binnenklimaat met een warmtepomp als comfortabeler ervaren.
Een warmtepomp is kostenbesparend
Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel. Door gebruikmaking van een natuurkundig proces van verdampen en comprimeren wordt gratis energie benut uit de buitenlucht of uit de bodem. Dit zorgt ervoor dat er met 1 kWh aan elektriciteit tot wel 6 kWh aan thermische energie wordt opgewekt. Een cv-ketel waar 1kWh aan energie wordt verbruikt door gas te verbranden, levert maar 0,9 kWh aan thermische energie op. Door het veel hogere rendement van de warmtepomp levert dit een forse besparing op de energierekening op. Als er zonnepanelen aanwezig zijn en er meer elektriciteit wordt opgewekt dan verbruikt, is de besparing nog interessanter. Ook als de salderingsregeling verdwijnt. U maakt dan bijvoorbeeld heel voordelig warm tapwater voor het douchwater tijdens zonnige dagen.
Subsidies
De overheid wil de bevolking stimuleren om te verduurzamen. Zo zijn er subsidies voor isolerende maatregelen beschikbaar en geldt er ook een forse subsidie voor warmtepompen. Op bijvoorbeeld onze lucht/water warmtepomp Amber van 9,5 kW krijg je € 3.075,- subsidie Hierdoor is de aanschaf van een warmtepomp op dit moment heel aantrekkelijk. Zie voor de actuele ISDE subsidies de website van het RVO op: https://www.RVO.nl.