Ventilatie

Een gezond binnenklimaat begint vaak met ventileren. Hier kunt u meer te weten komen over waarom ventileren zo belangrijk is. Ook gaan we dieper in op de werking van ventilatie in uw woning en bij de verschillen tussen type ventilatiesystemen. Met het kiezen van een passend ventilatiesysteem kunt u besparen op uw verwarmingskosten. Lees hier alles over ventileren.

Waarom is ventilatie zo belangrijk?

Iedereen wil in een gezonde, comfortabele en energiezuinige omgeving wonen en verblijven. Om dit te bereiken, speelt ventilatie een belangrijke rol. Zeker met de steeds beter geïsoleerde woningen van vandaag. In de praktijk wordt het belang van gezonde, frisse binnenlucht nog wel eens onderschat. Het ventileren van de woning is echter essentieel om een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat te garanderen. Lees hier verder om meer te weten te komen waarom ventilatie zo belangrijk voor u is.

Lees verder


Hoe werkt ventilatie?

In essentie wordt bij ventilatie verse lucht in de woning toegevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Hoe dit wordt gedaan, is afhankelijk van het type ventilatiesysteem in de woning. Zo is er onderscheidt tussen ventilatiesysteem A, B. C en D. Lees op de pagina verder over hoe ventilatie werkt.

Lees verder


Welk ventilatiesysteem heb ik nodig?

Elk soort woning heeft een andere oplossing nodig als het gaat om ventileren. Dit verschilt per bestaande woning, nieuwbouw, maar ook gestapelde hoogbouw. Lees hier verder om erachter te komen welke ventilatiesysteem bij u het beste werkt.

Lees verder


Ventilatieweetjes

  • Een gemiddeld gezin produceert 10 tot 12 liter vocht per dag.
  • Droge lucht ontstaat niet door ventilatie, maar door de condities van de buitenlucht die wordt toegevoerd. Is de buitenlucht droog, dan is de relatieve vochtigheid van de buitenlucht laag. Dit is vaak in de winter het geval. Tip: zorg dan voor een luchtbevochtiger in de ruimte.
  • Een kier onder de deur is belangrijk om lucht van de ene ruimte naar de andere te krijgen. Dit heet overstroom. Is deze kier afgedekt door bijvoorbeeld een vloer die te hoog ligt, dan is er in die ruimte geen ventilatie mogelijk omdat deze zich vacuüm zuigt. Zie hier het belang van de kier onder de deur: klik hier

Heeft u in uw woning een gezond en comfortabel binnenklimaat?

Kijk hier voor de ventilatie checklist


Kosten en besparing

Mensen denken vaak dat ventileren energie kost: immers verlaat warme lucht de woning en komt verse lucht van buiten naar binnen. Deze verse lucht moet in ieder geval in de wintermaanden op kamertemperatuur worden gebracht. Het is echter een fabel dat ventileren tot hogere kosten leidt. Goede ventilatie zorgt namelijk voor drogere lucht in huis. Het opwarmen van deze droge lucht kost aanzienlijk minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht. 

In het geval van gebalanceerde ventilatie is het energetische voordeel nog groter: de afgevoerde warmte wordt namelijk hergebruikt om instromende lucht voor te verwarmen. Dus er gaat bijna geen warmte verloren. Het ventilatiesysteem zorgt zo voor een stabiel verwarmde ruimte. Win-win: comfort én energiebesparing.


Waar te koop?

Itho Daalderop beschikt over een uitgebreid netwerk van installatiebedrijven die bekend zijn met onze ventilatie-oplossingen en een advies op maat kunnen geven. Deze vindt u op de dealerlocator.

Ga naar dealerlocator