Waarom de hybride warmtepomp vaak een goede keuze is
Met een hybride warmtepomp bespaar je direct op CO2. Hij wordt veelal toegepast in combinatie met een cv-ketel. Ideaal wanneer je als bewoner een cv-ketel hebt die jonger is dan acht jaar en daardoor voorlopig nog niet aan vervanging toe is. Tevens is het een uitkomst voor de woningcorporatie. Niet elke woning kan nu al aardgasvrij gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld lastig bij woningen die afgelopen jaren al verbeterd zijn naar label B of beter. Daarnaast worden momenteel woningen gerenoveerd waarbij nog niet duidelijk is welke warmtevoorziening in de toekomst het beste uit de bus komt. Om in deze segmenten toch nu al CO2 te besparen, is de hybride warmtepomp een betaalbare en eenvoudige oplossing. Daarnaast profiteert de bewoner van een lagere energierekening en wordt beschermd tegen toekomstige stijgingen van de gasprijs. De hybride warmtepomp is daarmee vaak een goede keuze.
Itho Daalderop heeft een hybride warmtepomp onder de naam HP-M 25 i in het assortiment die alleen uit een binnendeel bestaat. Deze warmtepomp benut energie uit de buitenlucht én uit de eventueel beschikbare ventilatieretourlucht. Hierdoor is het rendement veel hoger dan alleen een ventilatiewarmtepomp. Ook biedt dit systeem een voordeel in comfort. Doordat de warmtepomp niet extra zal ventileren om aan de warmtevraag te voldoen, maar alleen de aangeboden ventilatieretourlucht benut, worden met dit systeem tochtklachten voorkomen.
Hoe werkt de hybride warmtepomp?
De hybride warmtepomp verwarmt de woning het grootste deel van het jaar en de cv-ketel springt enkel bij indien de warmtevraag te hoog wordt. Er is geen voorraadvat nodig want de cv-ketel blijft het warme tapwater verzorgen. De warmtepomp bespaart fors op aardgas en gebruikt in de plaats hiervan energie uit de lucht en elektriciteit. Dat merk je aanzienlijk in het aardgasverbruik én aan de energierekening.
Monobloc warmtepomp HP-M 25 i
Deze warmtepomp maakt gebruik van buitenlucht zonder toepassing van een buitendeel. De warmtepomp haalt zelf lucht van buiten via een ingebouwde ventilator. Indien de retourventilatielucht ook wordt aangesloten op de warmtepomp, zal deze lucht bijgemengd worden, wat ten goede komt van het rendement.

De HP-M 25 i kan met elke cv-ketel worden gecombineerd. De HP-M 25 i gebruikt in totaal 600 m 3/h als bron van energie. Hierbij wordt met name gebruik gemaakt van buitenlucht, aangevuld met eventueel beschikbare retourventilatielucht. De ventilatielucht kan middels een T-stuk worden aangesloten op de aanvoer naar de warmtepomp. Hierdoor kan het ventilatiesysteem zijn normale werk doen. Het principe is hierboven geschetst.
De warmtepomp is leidend voor het verwarmen van de woning. De cv-ketel zorgt voor de verwarming van het tapwater. Wanneer het buiten te koud is, of als het rendement van de warmtepomp lager is dan het rendement van de cv-ketel, zal laatstgenoemde het verwarmen van de woning overnemen met zijn eigen stooklijn.
Even inzoomen
De HP-M 25 i kan worden gecombineerd met een speciale dakdoorvoer, waardoor de luchttoevoer en -afvoer eenvoudig en esthetisch mooi weggewerkt worden in het dakvlak. Tevens wordt de Spider Klimaatthermostaat standaard meegeleverd. Met deze thermostaat kan zowel de ventilatie als de warmtepomp worden bediend. Deze thermostaat neemt de regeling van de cv-ketel ook over.
Het benodigde onderhoud is minimaal, een visuele inspectie en het schoonmaken van het filter kan gelijktijdig met het onderhoud van de cv-ketel worden uitgevoerd.
Neem een kijkjeBeste prestaties
De HP-M 25 i functioneert het beste in een enigszins goed geïsoleerde woning, vanaf ongeveer energielabel C. De warmtepomp heeft een maximale aanvoertemperatuur van 50°C, in hybride bedrijf 70°C. Hoe lager de benodigde aanvoertemperatuur, des te groter de bijdrage van de warmtepomp en de besparing. Het bestaande afgiftesysteem is hierop ook van invloed. Een installateur kan u helpen om een transmissieberekening te maken. Korte luchtkanalen en een minimumaantal bochten voorkomen geluidsoverlast. In combinatie met het montageframe en de dakkap is de installatie eenvoudig te realiseren.
In combinatie met een CO2-gestuurd ventilatiesysteem levert de HP-M 25 i al snel twee tot drie energielabelstappen op. Vanwege het installatiegemak en de ISDE-subsidie van € 1.500,- is de benodigde investering beperkt. Het grote voordeel is dat een hybride warmtepomp per direct aardgas en CO2 reduceert. In de komende 15 jaar kunnen op natuurlijke momenten extra ingrepen worden gedaan om na einde levensduur volledig van het aardgas af te gaan.
Voordelen bewoner:
Het belangrijkste voordeel voor de bewoner is de besparing op de energierekening en dat het installeren van de HP-M 25 i beperkt overlast geeft. Doordat de HP-M 25 i elektriciteit verbruikt in plaats van aardgas, levert dit in de toekomst meer en meer voordeel op. In het Klimaatakkoord is immers afgesproken dat de gasprijs de komende jaren stijgt middels een hogere energiebelasting, terwijl de belasting op elektriciteit af zal nemen.
Conclusie
Deze hybride warmtepomp kan bij woningen die al redelijk zijn geïsoleerd en beschikken over een jonge cv-ketel een groot deel van het voor- en naseizoen de woning zelfstandig verwarmen. Hiermee wordt de CO2-uitstoot per direct verlaagd en wordt de energierekening voor de bewoner lager. Zeker wanneer een buitenunit niet mogelijk of niet gewenst is, is de HP-M 25 i de ideale warmtepomp waarmee op het gasverbruik kan worden bespaard zonder dat dit ten koste gaat van het wooncomfort.