Energieplafond

Ondanks het feit dat er in Nederland sinds 1 januari 2023 een prijsplafond is ingesteld voor energie, is het nog steeds interessant om een warmtepomp te overwegen. Op deze pagina leggen we graag uit waarom dat zo is.

De regeling Energieplafond

Het in 2023 ingestelde energieplafond betekent dat voor een bepaalde hoeveelheid gas en elektriciteit een maximumtarief geldt. Deze hoeveelheid staat ongeveer gelijk aan het verbruik van een gemiddeld huishouden en is vastgesteld op 1200m3 gas en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik tot deze hoeveelheden mag een maximumtarief in rekening worden gebracht van € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh.

Wanneer een huishouden boven dit verbruik komt, mag de energieleverancier het tarief volgens het met u gesloten energiecontract tarief in rekening brengen. Op dit moment liggen de tarieven bij verschillende energieleveranciers overigens onder het maximumtarief van het energieplafond. Het is daarom belangrijk te realiseren dat de maximumprijzen van het energieplafond vaak niet de prijzen zijn die u nu betaalt. Als uw energieleverancier prijzen hanteert die onder het plafond liggen, zal dit bij overschrijding van het energieplafond dus niet veranderen.

Wat heeft de warmtepomp voor effect op het energieplafond?

Een warmtepomp verbruikt elektrische energie om uw woning te verwarmen en doet dat op een zeer efficiënte wijze. Met een kleine hoeveelheid elektrische energie wordt een grote hoeveelheid gratis energie uit de buitenlucht of de bodem gewonnen. Hierdoor bespaart de warmtepomp fors op uw energierekening. Het voordeel hangt van verschillende zaken af, waaronder uw energiecontract, uw verbruik en of er zonnepanelen aanwezig zijn. Onderstaand een verduidelijking hiervan:

  1. Stel u heeft wel zonnepanelen en u betaalt meer bij uw energieleverancier dan het prijsplafond
    In dit geval heeft het energieplafond voor u toch waarschijnlijk geen gevolgen. Door de zonnepanelen wordt vaak de totale hoeveelheid energie gecompenseerd die de warmtepomp verbruikt. Dus zolang u met uw huishoudelijk verbruik niet boven het energieplafond uitkomt, is er voor u geen verschil. Pas voor het verbruik boven het energieplafond gaat u dan de geldende prijzen betalen. En door de warmtepomp bespaart u fors op uw gasverbruik, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

  2. Stel u heeft wel zonnepanelen en u betaalt minder bij uw energieleverancier dan het prijsplafond
    Ook in deze situatie levert de warmtepomp een positieve bijdrage. Immers, door de zonnepanelen wordt het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepomp gecompenseerd. Indien u toch over het energieplafond heen gaat, blijft u het tarief betalen dat u nu ook betaalt. In dit geval bespaart u toch nog fors op uw gasverbruik.

  3. Stel u heeft geen zonnepanelen en betaalt meer bij uw energieleverancier dan het prijsplafond
    In dit geval kan het zijn dat u door de warmtepomp over uw energieplafond elektriciteit heen gaat. Het kan dan, afhankelijk van de tarieven die u betaalt interessant zijn om niet met de warmtepomp, maar met de cv-ketel de woning te verwarmen als u nog ruimte heeft in uw gasverbruik. Het is daarbij belangrijk dat u in de gaten houdt of u uw elektriciteit in een bepaalde maand al heeft verbruikt. Deze informatie kunt u achterhalen via uw energieleverancier. Indien dit zo is, adviseren wij u om het elektriciteitstarief op dat moment te wijzigen via de Vincent display. Zie hiervoor de installatie- en gebruikershandleiding Vincent. Op deze manier zal het systeem berekenen of het goedkoper is om uw woning met elektriciteit (Vincent) of gas (cv-ketel) te verwarmen.

  4. Stel u heeft geen zonnepanelen en betaalt minder bij uw energieleverancier dan het prijsplafond
    In deze situatie heeft het energieplafond voor u waarschijnlijk geen gevolgen. U betaalt immers minder dan het maximaal geldende tarief. Dus ook als u over het energieplafond heen gaat, blijft u dit lagere tarief betalen. Het heeft dus nog steeds zin om de warmtepomp de woning te laten verwarmen, aangezien u daardoor fors op uw gasverbruik bespaart.


Wat is de verwachting voor de komende jaren?

Hoe de energieprijzen zich ontwikkelen de komende jaren is moeilijk te voorspellen. Wel is er een aantal ontwikkelingen gaande, waar u rekening mee kunt houden:

  1. Minder verbruik van fossiele brandstoffen; In het klimaatakkoord is afgesproken dat we de CO2 uitstoot fors moeten reduceren. Het ontmoedigen van het verbruik van gas en benzine zal de komende jaren daarom door blijven gaan. Met een warmtepomp daalt uw gasverbruik en stijgt het elektriciteitsverbruik. Maar omdat elektriciteit steeds duurzamer wordt opgewekt (zonnepanelen en windmolens), gaat de CO2 uitstoot hierdoor fors naar beneden.

  2. Het energieplafond; deze maatregel is onder grote druk na explosief stijgende prijzen tot stand gekomen. Het ligt niet in de verwachting dat de volgende winter wederom dezelfde voorwaarden gaan gelden. Waarschijnlijk wordt de maatregel alleen van toepassing voor huishoudens die de energierekening niet kunnen betalen zonder overheidsingrijpen.

  3. Een warmtepomp is dus voor de komende jaren nog steeds een heel goed idee. U bespaart fors op het verbruik van fossiele brandstof en kunt misschien zelf in de elektriciteitsbehoefte van de warmtepomp voorzien met zonnepanelen. En er geldt op dit moment een zeer interessante subsidie die het heel aantrekkelijk maakt om te verduurzamen met een warmtepomp.