Bespaar warm water met water

Nieuwe douche-wtw’s

Met een douche-wtw wordt ruim 60% energie bespaard op het verwarmen van water. De warmte uit het gebruikte douchewater wordt namelijk teruggewonnen en gebruikt om het verse aangevoerde water voor te verwarmen. Een slimme oplossing waarmee bewoners flink geld kunnen besparen. Itho Daalderop heeft twee nieuwe varianten: de Stortdouche-wtw (03-00727) en Verticale douche-wtw DDS(03-00546).

Wat is een douche-wtw?

De douche-wtw staat voor warmteterugwinning uit douchewater. Wanneer u een woning wilt verduurzamen, is dit een eenvoudige stap om energie te besparen.

In het assortiment van Itho Daalderop zijn warmtepompen en ventilatie-oplossingen vaak het eerste waar u aan denkt bij het verduurzamen van een woning. Tapwater wordt nog vaak vergeten, en dat is zonde. Wist u dat u met een douche-wtw twee keer zoveel warm water tot uw beschikking heeft, wanneer u over een warmtepomp met voorraadvat beschikt? In woningen met onze slimme boilers besparen de boilers al flink op energie. Met de toevoeging van een douche-wtw kan ook hier nog meer energie worden bespaard.

Hoe werkt een douche-wtw?

Voor een douchebeurt van 9 minuten (gemiddelde douchetijd in Nederland) verbruiken we ongeveer 55 liter warm water. Dit warme water gaat via de afvoerput zo naar het riool. Zonde en onnodig! Met behulp van een douche-wtw wordt het koude ‘verse’ water voorverwarmd door het ‘gebruikte’ warme water.

Het principe is heel eenvoudig. De douchepijp-wtw bestaat uit twee buizen. Door de binnenste buis loopt het warme afvoerwater naar het riool. Het koude schone water loopt aan de buitenkant van de binnenste buis naar boven en wordt opgewarmd door de energie die het warme afvoerwater afgeeft. Hoe beter de geleiding, des te hoger het rendement. Vandaar dat we koper gebruiken, omdat dit een zeer hoge overdracht van warmte mogelijk maakt.

Het koude aanvoerwater wordt op deze manier opgewarmd tot ongeveer 25 graden. Zo hoeft de mengkraan veel minder heet water bij te mengen om tot de gewenste temperatuur te komen. En dat bespaart gas en geld. Elke dag weer.


Voordelen van een douche-wtw

Naast ruim 60% energiebesparing tijdens het douchen zijn er nog meer voordelen om een Itho Daalderop douche-wtw te installeren:

  • Er is meer douchetijd beschikbaar, wanneer u kiest voor een combinatie met een warmtepomp voorraadvat of slimme boiler.
  • De douche-wtw verdient zichzelf binnen 3 jaar terug.
  • De douche-wtw is onderhoudsvrij.
  • Het systeem heeft een extreem lange levensduur.
  • U hebt een kleiner formaat voorraadvat nodig.
  • U haalt meer warmwatercomfort uit een kleiner voorraadvat (ruim 60% meer warm water uit hetzelfde voorraadvat).
foto-douchen