spIDer slimme thermostaat

Vragen en Antwoord Spider Multizonering

Vragen en Antwoord Spider Multizonering

Kan een convectorput aangesloten worden op een radiatorregelaar of geeft dit problemen met het zonesysteem?
Als een radiator of convectorput geen regelaar bevat zal deze altijd verwarmen wanneer de ketel brandt. Als de capaciteit niet te groot is, is het nadelige effect beperkt. Hoogstwaarschijnlijk zit er een normale afsluiter in de put. In principe kan daar gewoon een Spider radiatorregelaar op bevestigd worden. In dit geval werkt zonering gewoon zoals bedoeld.

De slaap- en werkkamer hebben normale radiatoren waar regelaars op kunnen, maar hoe weet de thermostaat die in de huiskamer hangt wat de temperatuur in deze ruimtes is?
Elke Spider radiatorregelaar heeft een eigen ingebouwde thermostaat en kan zelfstandig functioneren. Is een kamer met een radiatorregelaar te koud, dan zal de regelaar een signaal sturen naar de centrale unit, die vervolgens beslist of de cv-ketel moet gaan branden. U kunt in een kamer met radiatorregelaars ook een extra Base thermostaat plaatsten. In de applicatie sleept u deze thermostaat naar de betreffende kamer. Vervolgens weet de centrale unit dat de regelaars in deze kamer moeten reageren op deze thermostaat. De thermostaat in de regelaar wordt dan niet meer gebruikt. De regelaar wordt alleen gebruikt om op commando van de Base thermostaat open of dicht te gaan.

Wat is de insteek van een zonesysteem voor vloerverwarming? Wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een aparte thermostaat op te hangen?
Vloerverwarming kan op vele manieren, bijvoorbeeld met of zonder aparte waterpomp of aparte verdeler. In het geval van een vloerverwarming-waterpomp is een aan/uit module nodig om de pomp te kunnen regelen. Er kan een Base thermostaat in de keuken worden opgehangen. In de applicatie wordt de koppeling met betreffende aan/uit module en/of regelaars gemaakt. Vervolgens zal de vloerwarming in de keuken reageren op de keuken Base thermostaat.

Wat voor radiatorknoppen moeten er op de radiatoren gemonteerd worden?
Alle thermostatisch radiatorafsluiters met aansluitingen M30 x 1,5 passen. Bijvoorbeeld thermostaatkranen (thermostatische radiatorafsluiters) van Honeywell zijn zeer geschikt, zoals de V2000EVS15 of V2000ABB15 - afhankelijk van stand aansluitbuizen.

Klopt het dat Spider niet weersafhankelijk regelt?
Het klopt dat de Spider thermostaat niet weersafhankelijk regelt. Vaak is er wel een weersafhankelijke regeling aanwezig in de ketel zelf die kan samen werken met de Spiderthermostaat - de ketel dient dan wel voorzien te zijn van een buitensensor. De Spider thermostaat regelt uw ketel Opentherm waardoor de ketel qua comfort en energieverbruik al optimaal wordt geregeld en een weersafhankelijke regeling vaak overbodig is. Als de weersafhankelijke regeling als doel heeft dat u bijvoorbeeld boven de bovenverdieping apart wil kunnen regelen dan is het mogelijk om uw huis in zones te regelen, waardoor u per ruimte afzonderlijk de ruimtetemperatuur kunt regelen. In het Spider systeem wordt in die ruimtes een Spider radiatorregelaar op de radiator bevestigd. Dit is als het ware een tweede thermostaat die de temperatuur in die ruimte onafhankelijk van de hoofdthermostaat regelt. Ook deze tweede thermostaat kan in een klokprogramma worden gezet.
U kunt zoveel Spider radiatorregelaars en dus aparte te regelen zones creëren als u wilt. Met zoneregeling heeft u optimaal comfort tegen minimaal energie verbruik, u verwarmt immers alleen daar en wanneer het daadwerkelijk gewenst is.

youtube Youtube
linkedin Linkedin
SlideShare SlideShare