Toolbox

Wees je bewust van de gevaren van houtrook

Het is weer herfst! Tijd om het weer gezellig te maken binnen. Dan denk je gelijk aan een kachel of een openhaard. Maar komt er ook direct in je op wat de gevolgen van een openhaard of houtkachel voor de gezondheid zijn?

Om gelijk maar met de harde feiten van een RIVM- literatuurstudie in huis te vallen: toxicologisch onderzoek laat zien dat fijnstof van houtrook even schadelijk of soms schadelijker is dan fijnstof van andere bronnen. Ook bevat houtrook stoffen die kanker kunnen verwekken. Blootstelling aan houtrook vertoont in diverse studies een relatie met luchtwegklachten, een slechtere longfunctie, luchtwegziekten en hart- en vaataandoeningen.

De boosdoener: fijnstof
De boosdoener in luchtverontreiniging door verbrandingsproducten is niet zo ‘fijn’ als zijn naam doet vermoeden: fijnstof. Fijnstof vertoont een duidelijke samenhang met gezondheidsrisico’s. De belangrijkste effecten zijn die op de luchtwegen en de bloedvaten van hart en hersenen, soms gepaard gaand met voortijdige sterfte. Effecten zijn beschreven voor concentraties in tijdvensters van een aantal minuten tot jaren. Er is geen concentratie bekend waar fijnstof geen ongewenst gezondheidseffect op heeft. Fijnstof kan ook een indicator zijn voor andere schadelijke stoffen in de lucht. Mocht je nog niet genoeg stof tot nadenken hebben, kijk dan eens op www.fijnstoftotnadenken.nl.

En nu?
Niet in paniek raken en rustig blijven. Sluit deuren en ramen als de openhaard bij jou of je beste buur aangaat. Zorg voor een goede werking en regelmatige reiniging van het afvoerkanaal. Dan ben je al een heel eind. Wil je echt een schone en gezonde binnenlucht, dan kun je een stapje verdergaan en bijvoorbeeld de aanschaf van onze PureBlue luchtreiniger overwegen. Die maakt het mogelijk om de kleinste en fijnste stof- en roetdeeltjes, bacteriën, pollen en schimmels uit de lucht te halen of te weren. De reiniger doet dat op basis van ionisatie; elektrisch geladen stofdeeltjes die makkelijker op een oppervlakte neerdalen. Wil je weten hoe dat precies werkt? Bekijk de PureBlue film op www.ithodaalderop.tv.

 

 

---Meer weten over de types luchtzuivering?---
---Meer weten over luchtzuivering in het algemeen?---
---Animatie over luchtzuivering---