Toolbox

Een goede bodem voor de toekomst

De warmtepomp is hard bezig met een opmars en zelfs klaar om gas en de cv-ketel te doen vergeten. Omdat we hard op weg zijn naar een duurzame energievoorziening en de warmtepomp wat ons betreft het product van de toekomst is. Waarom leggen we je hieronder graag uit.

Soorten
Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst door middel van arbeid. Net als een cv-ketel een verwarmingsinstallatie dus, maar de manier van verwarmen is compleet anders. Je hebt hem in twee soorten: de lucht/water warmtepomp en water/water warmtepomp. Je haalt er warmte mee uit de bodem of uit de omgevingslucht om je huis mee te verwarmen. De bodem is de bron om een huis in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen: we noemen dit regenereren. En om met de deur in het energieneutrale huis te vallen: een elektrische of hybride warmtepomp is een energiezuinige oplossing. Te allen tijde met een laag energieverbruik, hoge energieprestaties en een hoog tapwatercomfort. En ja, het is een investering. Maar wel een die in aanmerking komt voor overheidssubsidie.

Voordelen
Warmtepompen kennen meer voordelen: ze zijn nagenoeg onderhoudsvrij en toepasbaar in verschillende situaties – een Booster warmtepomp voor bereiding van warm tapwater zelfs in een keukenkastje. Ook de grotere oplossingen zijn toegankelijker geworden. Verfijnde technieken maken het mogelijk om grondboringen – voor de pompen met een zogenoemde bodemlus - eenvoudiger te maken, met een kleiner benodigd oppervlakte en een simpelere en goedkopere realisatie.

Toepassingen
De toepassingen van een water/water warmtepomp zijn eindeloos; van renovatie tot hoog- en nieuwbouw, al dan niet collectief toegepast. Dus ook voor de installateur interessant als ketenpartner in de verduurzamingsslag richting ’nul-op-de-meter’. Want wonen zonder energierekening is, volgens de energie-eisen van morgen, vandaag al mogelijk. De warmtepomp vormt daarbij een goede bodem voor een toekomst waarin we nóg minder energie verbruiken en deze zelf opwekken en (her)gebruiken.

 

------------------------------------------------------------------------------------