Toolbox

6 Besparingstips waar je het warm van krijgt

De helft van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarming. Nu kun je natuurlijk je verwarming uitzetten, maar het kan ook anders. Denk eens na over hoeveel warmte je nodig hebt per kamer. Draai bijvoorbeeld de radiatoren dicht als je ergens niet of nauwelijks komt, bijvoorbeeld op zolder. En stook op je slaapkamer niet te hoog, wil je een goede nachtrust. Of gebruik zonering, waarmee je afzonderlijk kunt verwarmen. Nadenken over je verwarmingsbehoefte levert een energiebesparing op. De tips hieronder helpen je op weg: 

1. Gebruik zonering
Met zonering verwarm je afzonderlijk een bepaalde ruimte. Waar en wanneer jij dat wilt. Je kunt dit doen met een draadloze thermostaat en draadloze radiatorknoppen, die je bijvoorbeeld bedient met een app. Een stukje energiezuinig comfort dat zichzelf terugverdient!
 
2. Zet de verwarming op tijd op de nachtstand
De nachtstand werkt vanzelfsprekend energiezuinig. Zet je de verwarming op die stand, dan blijft het nog wel even warm. Zet hem daarom tijdig op de nachtstand voordat je naar bed gaat. Heb je een klokthermostaat? Dan doet hij het automatisch, zodat je het ook niet kunt vergeten. 


3. Zet de verwarming ’s nachts lager
Hoe lager de stand, hoe minder je verbruikt. Prima dus wanneer je naar bed gaat. Je ligt tenslotte lekker warm onder de dekens, waardoor een hogere stand ook niet nodig is. Ook hier geldt: heb je een klokthermostaat? Dan doet hij het automatisch, zodat je het niet kunt vergeten. 


4. Zet de verwarming laag bij afwezigheid
Zet de verwarming laag als je niet thuis bent. Je bent er toch niet. Heb je een slimme thermostaat, dan kun je hem via een app alvast aanzetten voordat je thuiskomt. Dan is het lekker warm als je thuiskomt en je verspilt niet onnodig energie.


5. Ga voor een HR-ketel
Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? Ga dan voor een HR-ketel (hoogrendementsketel). Die gebruikt de warmte die vrijkomt opnieuw om het cv-water te verwarmen. De ene ketel is energiezuiniger dan de andere en/of heeft een hoger of lager rendement. Een elektrische ketel is bijvoorbeeld veel minder efficiënt. 


6. Sluit deuren en ramen tijdig
Ventileren en luchten is heel belangrijk. Alleen het het openzetten van ramen en deuren is niet voldoende. Maar ook moet u ramen en deuren tijdig weer sluiten, om zo de kans op tocht te voorkomen en geen onnodige warmte verloren te laten gaan. Niet bepaald efficiënt. Een goed ventilatiesysteem biedt daarbij uitkomst.